2 korsbandsoperationer och fotboll?

Fråga:

Hej! Jag är en 19 årig tjej som spelar fotboll. Slet av vänstra främre korsbandet 2011, opererade det med hamstringsgraft, och slet av det igen 2012. (pajade även yttre ledbandet) så nu i augusti 2012 fixade läkarna mitt knä (total acl+lcl reptur) med allograft! Har altså nån annans senor. Jag vet att det är väldigt olika från person till person, men vad tror du på mina chanser att kunna bli idrottsligt aktiv igen, framförallt fotboll som jag älskar så mycket? Det här tynger mig varje dag, ovetandet, men jag vet att det bara är att vänta och se hur det går.. Men vad tror du på mina chanser nu efter min nya operation? Kanske med en extremt lång rehab? Kram!

Svar:

Graftens livslängd avgörs av flera faktorer, bl a det tekniska utförandet i kirurgin, operatörens skicklighet, rehabupplägg och belastningsnivå i fortsatt aktivitet. Huruvida du kan/ska spela fotboll efter rehab kan jag inte utala mej om, då jag inte känner till detaljer i din skada och ditt nuvarande status.
Det du kan påverka själv är att vara seriös i din rehab så att du har så god stabilitet i hela ”löpkedjan” som möjligt. Det avgörande för träningen är att denna bedrivs minst på samma kvalitativa nivå som du har kraven i fotbollsspelandet. Fotboll ställer krav inte minst på koordination i bål, bäcken och nedre extremiteter, jämte styrka både excebtriskt och koncentriskt, och beroende på spelposition olika mycket uthållighet och explosivitet. Avancerade terapeuter förstår sambanden mellan dessa och kan förmedla den kunskapen i din rehab.