Åderbråck

Fråga:

Åderbrocksproblem.

Jag är en tjej på 32 år som lider av mina åderbrock. Inte som mycket fysiskt men mycket psykiskt. Jag är aktiv aerobicinstruktör sedan 12 år tillbaka och tycker detta är mycket roligt. Jag arbetar på ett friskvårdcenter och leder 5 pass i veckan + står och går hela dagarna.
Jag har fött två barn och det kan väl vara en av orsaken till mina åderbrock. Min fråga till dig är: Blir mina åderbrock värre när jag tränar? Kan jag styrketräna benen? Och vad skall jag göra för att få hjälp med mina problem. Jag har varit i kontakt med landstinget och där gör man ingenting åt dessa problem. Ultraljudsundersökning på venerna är gjorda och det visade sig att det var ett antal kärl från huvudvenen som var skadade. Samt en hel ven på det andra benet. Problemen börjar vid ljumskarna och går hela vägen ner till vaden på båda ben. Ska jag verligen se ut så här hela livet? Och vart skall jag vända mig när inte landstinget är villga att hjälpa mig?

Med vänlig hälsning
CÖ.

Svar:

Hej Carina!

Dina åderbråck blir inte sämre av benträning, och sannolikt blir de i mindre grad försämrade med muskelträning av ben och vader. Hur de blir i framtiden är inte möjligt att förutsäga, mer än att de inte kommer att bli bättre. Om du av rent kosmetiska skäl är missnöjd kan du få dem opererade via en privat klinik, vilket inte behöver vara hemskt dyrt. Landstinget står enbart för operation som sker av medicinska skäl, dvs om du har mycket ont av dem eller får eller riskerar att få ytliga eller djupare blodproppar.