Akuta andningsproblem direkt vid fysisk ansträngning

Fråga:

Hej!
Jag har just genomfört en Ironman i Kalmar. Under träningen inför den har jag successivt känt att jag snabbt blir andfådd. Jag har simmat mycket sista månaden, och för två veckor sedan fick jag svår smärta i diafragma. Den släppte efter ett par dagar, men mina problem med att jag snabbt blir andfådd och får mycket ytlig och snabb andning. När jag genomförde IM igår återkom det så fort jag försökte öka ansträngningen, både vid simningen, cyklingen och inte minst vid löpningen.
Det var min tredje IM och jag anser själva att jag förberett mig väl och tränat bättre än tidigare. Tacksam för svar och rekommendation om vad jag kan göra. PS. Jag är anmäld till nästa års IM i Kalmar.
Tack på förhand!

Svar:

Du behöver genomgå utredning för att utesluta astma och hjärtsjukdom i första hand. Det göres i första hand hos din husläkare, och skall basalt inkludera bl a EKG, blodprover, spirometri med reversionstest, och som utifrån vad som framkommer kan kompletteras med utökad spirometri (provokationsspirometri med tanke på ansträngningsutlöst astma), ultraljud hjärta m m.
I första hand bör således din husläkare konsulteras, som bedömer hur långt utredningen bör drivas.