Andningsproblem snabb löpning

Fråga:

Hej,

Min dotter är nio år och har tränat friidrott sedan hon var sex år. Hon har tävlat relativt aktivt det senaste året och det är det bästa hon vet!

Hon har dock en begränsning; hon klarar inte snabb löpning längre distanser än 60-100 m, hon får ont i bröstet och upplever att lungorna ”snörps åt”. Hon får också jobbigt när hon springer kortare distanser upprepade gånger, typ intervaller. Vi var på vårdcentralen för ett år sedan (ungefär), då fick hon en astmaspray, men hon upplever inte att den hjälper. Det är inte så att hon får svårt att andas, utan det gör ont mitt på bröstet (inte på vänster sida, hon säger själv att det inte känns i hjärtat).

Jag har svårt att veta vad vi ska göra med detta. Hon vill gärna kunna vara med och springa de längre distanserna, men i dagsläget funkar inte det.

Hon tränar en gång i veckan, tävlar periodvis max två helger i månaden och ägnar sig inte åt någon annan idrott.

Jag skulle uppskatta ett råd om var vi kan söka oss för en utredning. Tack på förhand!

Svar:

Andningspåverkan (mer än rimligt) under ansträgning bör föranleda utredning för att utesluta hjärtpåverkan och astma. Så länge astma inte kunnat klart påvisas skall sådana läkemedel inte ges. En annan diagnos som man bör ha i åtanke är VCD, vocal cord dysfunction, som delvis kan härma astma.
Utredning av detta sker lämpligast via barnläkare.