Andningsproblem vid fysisk aktivitet
Hej,
har problem med andningen vid hård träning. Och har haft det under en längre tid.. Ända sedan jag började träna vid ungefär 12 års ålder.
Mitt problem är alltså att när jag tex springer och vid hög puls över 170 slag/minuten så får jag nått sorts kramp/smärta höger sida på nyckelbenet och upp mot halsen.
Och sen känns det som om jag inte får ordentligt med luft! Som om nån satt på bröstet på mig.
Jag har varit på besök hos olika allmänläkare & Astma sjuksköterska och dom TROR att det är ansträngningsastma. jag tar nu bricanyl 0.5 (vid ansträngning) och Pulmicort (cortison) Morgon & Kväll .
Har även provat att ta Bricanylen 0,5 flera gånger före ansträngning, och även väntat 30 minuter innan fysisk aktivitet efter att jag har tagit Bricanylen, men kan inte känna nån förbättring alls!
Har även varit in på sjukhuset här i Karlstad och kollat om det är nått fel med mitt hjärta, men det var inget fel alls.
Det skulle vara gött att få veta vad som egentligen är orsaken till dessa symtom eftersom det hämmar mig i min idrott både på vintern och sommaren.
Min idrott som jag satsar stenhårt på är Längdskidor inriktning långlopp och olika rullskidslopp på sommaren…
jag inte får några som helst svar av allmänna läkarna här hemma så nu vill jag till en idrottsläkare och förhoppningsvis så kan jag få svart på vitt vad det kan vara, och kanske få rätt medicin som hjälper mig att få ”normal” syresättning .
Jag tränar just nu cirka 15 tim i veckan, Löpning,Rullskidor,Styrketräning,Cykel ,Längsdkidor mm…
Mitt mål med min träning inom längdskidor är ju att bli Elitåkare så småningom och som du vet så kan man inte ha några problem med sin syresättning.
Skulle gärna få komma och testa mig under ansträngning och vad som egentligen händer och varför det blir som det blir om det är möjligt?
Hoppas du kan hjälpa mig!
MVH Andreas Blohm
Svar:
Om man tror att det handlar om ansträngningsutlöst astma bör man verifiera detta med en undersökning, så att diagnosen är helt klar. Man gör då en spirometri med ansträgningsprovokation, d v s att man mäter din lungfunktion under och efter ansträngning. Det gör i de flesta landsting på fysiologisk klinik, för vilket man behöver en remiss av sin husläkare. Din dosering av Pulmicort och Bricanyl behöver också ses över och följas upp om du inte har full effekt av det. Det sköts lämpligen av idrottsläkare eller lungläkare.