Ankelsmärta vid löpning

Fråga:

Hej!
Jag har löptränat i många år och då jag inte springer brukar jag gå på olika gruppträningspass på gym.
Just nu tränar jag inför Göteborgsvarvet den 21/5 men har plötsligt fått problem med smärta på insidan av foten från ankeln och neråt. Smärtan är värst i uppförsbackar och på ojämnt underlag, men i regel minskar den efter ca 10-15 min. Eftersom jag är väldigt envis fortsätter jag men är självklart mycket orolig för hur jag skall klara träningen och varvet. Kan ni ge mig något råd?
PS. Det enda nya jag gjort sista månaden är att jag börjat vandra långt varje helg. Då använder jag ett par vandringskängor som ger mig vissa skavsår men i övrigt är ok även om de fortfarande är rätt hårda. DS

Svar:

DEt första jag tänker på i sammanhanget är överbelastning av tibialis posterior (som vrider foten utåt) eller flexor hallucis longus (som kröker på stortån). Detta är vanligt hos löpare och beror inte sällan på obalans mellan krav och förmåga avseende koordination och stabilitet. Rehab går ut på att träna dessa brister, exempelvis med balansplatteträning.
För korrekt diagnos behövs komplettering av uppgifter och en undersökning hos läkare eller sjukgymnast med idrottsinriktning.