Armbågar/nacke/skuldror

Fråga:

Hej!

Jag är 31 år gammal och har tränat styrketräning i ca 11 år. Jag är även ingenjör till yrket och sitter en hel del framför datorn.

De senaste året har jag börjat få problem med olika saker:
* Armbågar, känns som man har ”träningsvärk” konstant, dvs det gör inte ont men det känns ”överansträngt”. Dessutom knäpper det till ibland när jag rör armbågarna. Detta sker både från och till och ibland kan jag vara helt symtomfri.
* Skuldror, samma där, känns som träningsvärk och en ”tunghet” över hela skulderpartiet.

Känner generellt av mycket ”knäppningar” och diverse knäpp-ljud både i nacke, skuldror och armar. Har aldrig vilat från vare sig träning eller dator. Kan träningen förvärra det hela? Kör ganska ”tunga” vikter (dvs tunga i förhållande till vad jag klarar) där jag ligger på gränsen till vad jag klarar av med få reps och set.

Har aldrig frågat någon läkare om detta då jag tror de skulle kvalificera det hela som förslitningsskador relaterade till mina många år framför en datorskärm.

Att få bort problematiken helt är säkerligen svårt men jag funderar på vad jag kan göra för att åtminstone minska den.

Har du några tips om vad jag bör göra?

Tack!

/ Henrik

Svar:

Vad dina besvär med konstant träningsvärk beror på är svårt att uttala sej om då det finns för få uppgifter, bl a hur länge symptomen funnits med. De symptom du berättar om är av ”allmän karraktär”, d v s att det finns många tänkbara olika orsaker, och/eller att symptomen beror på en enskild orsak eller flera orsaker som samverkar. Utifrån de uppgifter du lämnar är det mindre troligt att det handlar om överträning (se detta under ”artiklar” på dena hemsida). Inte heller är det normalt att ”bli utsliten” av tung styrketräning. En sak som kan påverka på sikt är lokal och generell smidighet. Vid utebliven effektiv stretching blir musklera ffa vid tung träning successivt kortare och mindre smidiga, inte minst segmentellt.
Mitt råd är att i första hand söka hos din husläkare för att via blodprov utesluta bl a inflammationssjudom (t ex muskelreumatism) och ämnesomsättningsrubbning, alternativt hos din idrottsläkare direkt.