Armbåge ur led

Fråga:

Hejsan.
Fick armbågen ur led för 1 och halv månad sedan.
Röntgenbilderna visade inga frakturer och jag har de senaste veckorna börjat känna mig starkare i armen. Försökt mig på vissa träningsövningar för att förstärka armen.
Borde jag vara orolig över när det knakar, nästan knastrar i armbågen vid vissa övningar? Känns som att det minskat desto mer jag övar.
Jag har tendens till överböjlighet, borde jag vara extra försiktig när jag stretchar 'trasiga' armen? Vilka övningar passar en armbåge som varit ur led.

Många frågor.
Tack för eventuellt svar!

Svar:

Armbågsluxation brukar läka bra och relativt okomplicerat om man successivt trappar upp belastning och rörelse. Man bör kunna vara relativt besvärsfri på 2-3 månader vid måttligt trauma. Det viktigaste under den tiden är att träna och bibehålla rörligheten i rotation, sträckning och böjning (supination, pronation, flexion och extension), samt att träna styrkekvalitet så att det mot slutet av besvärstiden motsvarar utgångsläget. Om det inte går åt rätt håll bör man göra en förnyad undersökning, antigen hos ortoped eller hos din idrottsläkare.
Du bör kunna börja med lätt belastning och träna de rörelser som nämns enligt ovan. För korrekt rehabträning behöver du handledning – kan fås via din idrottsläkare eller idrottsmedicinskt erfaren och utbildad naprapat eller sjukgymnast.
Knakning och knaster i leden som inte är förenat med smärta är ofarligt och vanligt förekommande. Det beror på ett vacuumfenomen mellan broskytorna när de glider emot varandra.