Armproblem vid träning

Fråga:

Min 22-årige sons underarmar sväller upp väldigt vid träning med hantlar och skivstång och alla blodådror blir synliga och ligger utanpå, antar det har med blodtrycket att göra.
Men idag vid marklyft brände det till i ena underarmen, fingrarna blev vita och kalla och han avbröt. Fingrarna var som domnade.
Min första tanke var blodpropp. Men efter ett tag släppte det och armén blev som vanligt.
Han blev lite skrämd av detta och tänkte att kanske nån muskel eller nåt blodkärl skadats, och vågar nu inte träna så hårt innan han varit till läkare och diskuterat det, men tyvärr är det långa köer till sjukvård här om det inte är nåt akut.
Så vi vore tacksamma för tips vad det kan handla om, så kan vi googla lite medan vi väntar på tid på vårdcentralen.
Tack på förhand

Svar:

Ytliga vener är att betrakta som normalt, och varierar bl a med hur mycket underhudsfett man har, och träning. Vid ansträngning ökar cirkulationen i den kroppsdel/muskler som ansträngs, därvid ställs högre krav på bortförande kärl (vener) genom att de vidgas.

Den mest troliga orsaken till den plötsliga påkommande och försvinnande smärtan i underarmen är kramp i muskulaturen. Smärtan i sig gör sekundärt påverkan på kärlsystem genom att lokala blodkärl drar ihop sig, samtidigt som samma mekanism hämmar det lokala nervsystemet. Blodpropp (venös tromboembolism) går inte över momentant och förekommer mycket sällan i underarmar.