Artros eller annat

Fråga:

Har sedan ett drygt år tillbaka haft besvär med smärta i vänster rumpa/höft. I början som huggsmärta i rumpan vid ffa löpning men sedan också vid gång men då mer som stelhet/smärta i höftböjaren. Idag har jag mer eller mindre konstant smärta i höften och vid klinisk us hos dsk.läkaren misstänkte han artros, till min fasa. Rtg visar: Lätt reducerat ledyteavstånd kraniellt i höftleden, något mer på vänster sida. Minimala pålagringar på ledytekanterna.
I mina ”sskögon” är symtomen och smärtan inte helt i linje med det ”lilla” rtg visar. Har jag helt fel eller kan det finnas någon annan förklaring till mina smärtor. Somnar knappt inte utan t. Citodon.
Måste också nämna att vid multisporttävling i Åre förra året gick jag in i den fysiska väggen. Kramper i låren (fram och bak) sista 5 km löpning nerför och nästan konstant i 35 km mtb in i mål. Tyvärr bröt jag inte…

Svar:

Dina besvär låter inte övertygande som artrosbesvär i första taget, och jag tror att rtg-svaret är ett bifynd. Ont i skinkregionen hos löpare brukar ibland handla om höftrotatortedninit. Man bör göra en noggrann funktionell undersökning av dej, inte minst för att få veta mer om orsaken till att det uppkommit. så att rätt åtgärd kan sättas in mot orsaken, i stället för att symptombehandla med starka smärtstillande läkemedel. För detta bör du absolut söka, t ex hos idrottsläkare.