Artroskopi eller inte?

Fråga:

Ang. knaeskada.

Av intensivt motionerande har jag faatt en knaeskada, som dock inte laengre besvaerar mig saa mycket idag.

Jag kan till och med dansa salsa hemma och andra danser intensivt samt gaa mina tuffa aerobics-promenader, om jag bara stretchar ordentligt efteraat.

Enda aer, att jag kaenner av skadan vid aerobics-utoevning, som jag naestan laemnat till foermaan foer ”aerobics-/power-walking”, vilket skonar knaen.(Istaellet koer jag ibland sjaelv hemma aerobics-pass till favoritmusik).

Flera timmars konstaakning samma dag i Kungsan, Stockholm, i februari resulterade att jag fick mycket besvaerligt med knaet
efteraat och ganska ont, men med tiden har det onda i knaet slaeppt, kaenns som det skulle ha ”laekt av sig sjaelv”.
Det aer klart att jag kaenner av knaena, men jag har inte direkt ont.

Jag har tagit magnetroentgen och har nu en tid hos St. Goeran foer artroskopi. Men jag aer inte saa pigg paa ”kirurgiska ingrepp, varken mindre eller stoerre. Saa jag villl gaerna slippa artroskopin tills det aer absolut noedvaendigt.

Min fraaga:
Kan det bli aennu stoerre fel paa knaet om jag inte laater goera en artroskopi? Eller vad annat kan haenda med knaet?
(Egentligen kaenner jag av baada knaen, saa det ”gnissla” i dem daa man boejer dem – slitna av allt sportande under femtioett aar!).

Tacksam foer Ditt svar!

M V H

Svar:

Hej!
Du ska absolut inte avstå från artroskopi i det här fallet. Möjligheten till t ex en meniskskada är ganska stor, vilket kan åtgärdas under skopin. Meniskskador som kan åtgärdas förebygger dels framtida besvär med smärta och svullnad, och kan också i bästa fall förhindra att broskytorna slits ner, vilket är ett vanligt tillstånd efter meniskskador.

Det som gnisslar i dina knän är sannolikt det ljud som uppstår när broskytorna glider emot varandra och vacuum, vilket är normalt och inte beroende av en eventuell förslitning.