Arytmi/nackbesvär

Fråga:

Hej.
Kille på 21 år och mycket aktiv idrottare sen många år tillbaka.

I början av november drabbades jag helt plötsligt av kraftig yrsel och ett ”hoppande” hjärta efter ett högintensivt intervallpass.
Läkarna har testat mig genom arbets-EKG, 24h EKG, ultraljud av hjärtat samt rönten av nacken(ej magnetröntgen utan endast ”vanlig).

Husläkaren vill inte hjälpa mig längre då hon konstaterar mycket dubbelslag men att dessa är ofarliga. Enligt henne är dessa orsaken till min yrsel och lösningen på min yrsel är enligt henne” att ta det lugnt och inte träna så hårt”. Detta kan jag av många anledningar inte acceptera. Min kiropraktor tror mycket väl att besvären med yrsel kan komma från nacken.
Konstigt tycker jag att det kom så plötsligt, det borde tala för att det kommer från nacken. Samtidigt talar det hela för att arytmin är orsaken då jag även blir yr utan träning, dock inte alls i samma utsträckning som när jag tränar riktigt hårt( jag märker stor skilland från när jag tränar och när jag tränar högintensivt).

Jag vet inte vad jag nu ska ta mig till då husläkaren inte vill hjälpa mig(kostar tid och pengar enl henne).

Har ni några tips?

ps. Om ni publicerar min fråga vill jag gärna vara anonym, tack ds.

Stort tack på förhand!

Svar:

Man behöver gå igenom vilka undersökningar du genomgått för att se vad som fattas i dessa och vad som behöver kompletteras. En så enkel sak som blodtrycksfall (ortostatism) är en inte ovanlig orsak till yrsel och utreds enkelt med blodtrycksmätning. Hos vissa fysioterapeuter (kiropraktorer/sjukgymnaster/naprapater) finns en övetro på att sjukdomar och symptom härrör från kotpelaren.
Jag tycker rådet från din husläkare att ”inte träna så hårt” är helt absurt, i synnerhet som att denne motiverar det hela med att vidare utredning kostar tid och pengar – det gör att jag är tveksam till vem som står i fokus hos din husläkare; du eller doktorns företag. Sjukvård kostar tid och pengar, och måste få göra det. Byt husläkare! Om denne inte kan hjälpa dej, eller inte förstår problemet, bör du få remiss till annan instans. Öron-näs-halsklinikerna är de som i de flesta landsting utreder yrsel.