Astma (barn) påverkar uthållighet och återhämtning?

Fråga:

Hej!
Vi har en 10-åring som tränar simning. Han märker tydligt att han inte har samma ork som sina kompisar i gruppen. Han är snabb om de simmar sträckan en gång, men klarar inte alls av att hänga med om de kör sträckan 10 gånger (serier). Han klarar inte heller av att återhämta sig som de andra när han tävlar (de sista grenarna går inte bra).
Vi upptäckte alldeles nyss att han har astma, inget vi misstänkt utan det var en del i en allergiutredning. Han får pulmicort och bricanyl sedan ett par veckor tillbaka.

Kan det vara astman som ligger bakom den dåliga orken? Kommer han hänga med gruppen om han är välbehandlad? Han har tidigare fått gliringar om att han slappar, att han som är snabbast i gruppen ska ligga först och inte sacka som han gör. Nu har han en ny tränare som tar det lugnare med honom, men han känner sig ”dålig”.

Vore tacksam om du kunde förklara lite om hur astma påverkar. Är det möjligt för honom att fortsätta simma? Hur tränar man i så fall smartast?

Vänliga hälsningar
Anna

Svar:

Javisst kan prestationsresultaten ha med astma att göra! Läs mer här: https://www.idrottsdoktorn.se/artiklar/astma-och-idrott
Kravet på astmabehandlingen är att man skall vara helt besvärsfri. Om man inte uppnår det behöver man konsultera sin läkare eller få remiss till sådan som har erfarenhet av idrottare med astma, t ex idrottsläkare.