Astma?

Fråga:

Hej Dr Leijonwall,

Jag misstänker att jag kanske kan ha astma. Ansträningsastma har jag fått diagnosen hos vårdcentral och då fått en astmainhalator som jag kan använda mig av under min löpträning när jag kör intervaller eller backträning då lungorna får jobba som mest. Eller diagnos och diagnos, efter min beskrivning av att det blir väldigt tungt att andas när pulsen springer iväg så antog läkaren att det var ansträningsastma och skrev ut en pulverinhalator till mig. Den fungerar hyfsat bra, men räcker inte alltid till upplever jag. Under det senaste loppet jag sprang (midnattsloppet), så kunde jag knappt andas under upploppet och min pulsmätare visade att jag hade en puls på runt 195, men det kanske skall tas med en nypa salt.

Jag är dessutom pollenallergiker och har under vårarna, men det har jag medicin mot i form av ögondroppar, kortisonspray för näsan och tabletter, som ska lindra besvären. Däremot så upplever jag under resten av året när jag inte äter dessa läkemedel, att när jag stoppar i mig frukt och grönt att min hals blir
väldigt irriterad och av vissa frukter/grönsaker börjar det tom att klia i både hals och ibland öron.
Detta kallas väl för korsreaktioner och orsakas av kärnfrukter har jag läst mig till.

Hur som helst, under höst,vår och vinter så är mina slemhinnor extremt lättretliga och jag har ofta
trögflytande slem i halsen och tycker att jag väldigt lätt drar på mig infektioner i halsen som gör
att jag måste avstå från träningen och vilket börjar gå mig på nerverna.
Jag brukar även ha problem med mina bihålor och har träffat en Öron-Näsa-Halsspecialist som påstår att jag har något som kallas för överkänslig näsa och har fått order av denne att varje morgon använda mig
av en kortisonspray, och mitt på dagen använda mig av saltvattenspray samt när jag kommer hem från
arbetet om dagarna använda en nässköljare för att få bort skräp som har hamnat på slemhinnorna i näsan.
Detta lindrar mina bihåleproblem, som får mig att bli trött och inte kunna prestera som jag själv vill i min löpning. Orken finns känns det som, men kroppen är seg och kan inte ta i som den brukar. Den känns inte helt på alerten som sagt.

Denna behandling rår dock inte på min hals, som jag tycker åtminstone en gång i månaden blir ond vilket
gör att jag inte vågar träna. Efter att ha läst på internet om symptomen för astma tycker jag att det
kan passa in på mig, dvs ofta slem i halsen, trötthet osv. Dock kan kanske dessa symptom kopplas samman med mina bihåleproblem, men jag tycker inte att halsen borde hänga med på det också.

Både min hals och mina bihålor reagerar starkt mot torr luft som finns utomhus om vinterhalvåret (men då
springer jag med en värmeväxlare, vilket underlättar oerhört mycket), men också mot den torra luften som AC-anläggningar producerar och finns i stort sett överallt i dagens samhälle. Mot näsan så har jag
näsolja som mjukar upp slemhinnorna som torkar ut av den torra luften, men mot halsen har jag ingenting alls här. Kanske är även detta med halsen ett astmasymptom? Jag är osäker som sagt.

Det enda jag vill kunna göra är att träna 3-4-5 gånger i veckan för det är en stor del av mitt liv.

Jag hoppas att du kan ge mig ett svar på tal.

Mvh Joel Brogmar

Svar:

Mest sannolikt är din astma inte optimalt behandlad. Det är svårt för en distriktsläkare att sköta sådant och modifiera behandlingen, vilket bygger mycket på att utbilda sin patient i vad sjukdomen handlar om och behandlingen går ut på. Åtminstone inedningsvis bör därför sådan inledas hos lungspecialist, eller, om det bara handlar om ansträngningsutlösta besvär, hos idrottsläkare. Varje år bör man göra en lungfunktionstestning (spirometri), något som tyvärr ofta glöms bort, för att följa lungornas utveckling så att komplikationer kan förebyggas. Jag föreslår att du i första hand begär en remiss till lungspecialist av din husläkare.