Äta upp kalorier förbrända vid träning?

Fråga:

Hejsan!

Jag har under en tid räknat kalorier nu och har en fråga om hur man ska göra när det kommer till träning, jag siktar på att ligga på omkring 1300 kcal in per dag för en stadig och långsam viktnedgång (nuvarande vikt 60 kg, målvikt 55 kg på mina 165 cm)

Nu är det så att jag även tränar en del, spinning, löpning, långa promenader och styrketräning.

Jag undrar hur stor del av de kalorier jag förbränner vid träning som jag sedan ska stoppa i mig igen för att ändå tappa de sista kilona?

Så. 1300 kcal grund, mellan 250 – 800 kcal ut genom träning. Hur mycket bör jag kompensera med?

Tacksam för svar

Svar:

Hej!
Du ställer en stor och svår fråga. Hur många kalorier man förbrukar i förhållande till hur många man stoppar i sej är bara en del av orsaken till att man minskar sin fettmassa. Själva omsättningen av energi varierar oerhört mycket mellan olika individer, i och med olika basalt energibehov, kön, ålder, vardaglig sysselsättning, träningsinsatser och deras upplägg, antal måltider m m. Du har ett basalt energibehov på c a 2 700 Kcal (mycket grovt räknat), vilket gör att 1 300 Kcal är mindre än hälften av det du behöver för att vara i balans. Det som händer när man äter för lite är att kroppen ganska snabbt anpassar sej till situationen med svält och börjar spara, d v s drar ner på energiomsättningen, och börjar förbränna allt mer av den snabbare energi det finns tillgång till: proteinet i muskulaturen. Det känner du av som ett ökat sömnbehov, trötthet, seghet, orkeslöshet, o s v. Detta är huvudorsakerna till att de flesta hoppar av ”bantning” med mycket lågt energiintag – man orkar helt enkelt inte vare sej psykiskt eller fysiskt. Ett annat dilemma är vad som kommer sedan. Efter viktnedgången går de allra flesta upp samma antal kilo man bantat bort, och ofta mer därtill, d v s att kroppen efter bantning hyperkompenserar – en försvarsmekanism. Hur många överviktiga ständiga bantare finns det? Hur stor del av deras fetma kommer från bantningen? 
Knepet är att hitta en nivå på energiintaget och träning som går att följa i praktiken, vilket kräver planering och livsstilsomläggning. Livsstil är bland det svåraste att förändra, och kräver att det finns tillräckligt med motivation för att åstadkomma, och en klar målsättning även på sikt.
Jag skrev för några år sedan på en sida på nätet, PrimaVi, och konstruerade egentester där du kan räkna ut din kaloriförbrukning och basala ämnesomsättning: www.primavi.se/avd_testaDig_kondition/harris.cfm?varTest=1.
Om du behöver ytterligare hjälp behöver du träffa en PT eller kostexpert. Avancerade sådan finns t ex hos oss på IMES/www.idrottsdoktorn.se.