Återhämtning, nedsatt kondition

Fråga:

Hej! Jag är aktiv med vardagsmotion (cykla och promenera till och från jobb). Dock är jag sedan våren och speciellt i sommar alltid orkeslös för mer kvalitativ träning där pulsen höjs. Jag har alltid trötta muskler och känner mig allmänt sliten när jag tränar. I övrigt äter jag och sover bra. Förr var jag en riktig kämpare, nu bara trött och orkeslös för alla sporter med puls, oavsett om jag slår til efter temperaturen sjunkiit. Har inte nyss börjat sporta heller. Vore tacksam för svar. Mvh Maria

Svar:

Hej Maria!
Det är mycket svårt att svara på din fråga, i synnerhet med så få uppgifter till hands. En av de svåraste uppgifterna är att utreda just ”trötthet”, eftersom det är så många variabler att ta hänsyn till; hjärtfunktion, lungfunktion, näringssituation, blodvärden, fysisk aktivitetsnivå, psykiskt status och många fler, som kan variera med en rad sjukdomstillstånd.
Man brukar börja med en genomgång av detta och komplettera med kroppsundersökning och blodprover. Detta brukar distriktsläkarna/husläkarna, specialister i allmänmedicin, vara bra på. De remitterar vidare om besvären är betydande och de inte kan lösa problemet. Jag tycker definitivt att detta skall utredas och att man inte bör vänta med utredningen. Sök därför i första hand din husläkare.