Återkommande Inflammationer

Fråga:

Hej jag är 37 år, och har tränat cykling i ca 7 år, började löpträna mer och mer för ca 3 år sen. Dom senaste 2 åren har jag dragit på mig inflammationer i knä till och från. Dom verkar komma oftare och oftare ju fler gånger jag får dom. Hela knät blir svullet svårt att böja/räta, blir som en korv över knäskålen på framsida. Inte speciellt ont. Ja har aldrig ont när jag tränar. Hade för ca 10 år sen en bakercysta som sprack ner i vaden. Kommer inte ihåg varför det inträffade. Jag vet att jag nog har gått på träning lite för snabbt inpå inflammationen, men kan det va hela orsaken till mina problem. Mvh Adam

Svar:

Knäsvullnaden av den digniteten du beskriver beror på sannolikt på vätska i leden. När vätskan ökar höjs också trycket i leden, vilket kan resultera i en (Baker-) cysta på ledens baksida. Orsaken kan vara t ex meniskskada, ligametskada, artros eller annan broskskada. 
Man behöver ta reda på orsaken till ledirritationen genom att undersöka dig, i första hand hos din husläkare, som kan skicka remiss till ortopedspecialist om man inte kommer fram till någon lösning. I andra hand söker man själv hos ortoped, som oftast kräver en MR-undersökning gjorts innan hen accepterar konsultationen.