Återkommande problem med smalben och knä

Fråga:

Hej, har haft mycket problem med smalbenet. Jag går på Thaiboxning 2 gånger i veckan och gymmar 3 gånger. Under thaiboxningen har man inga som helst skor utan är barfota, och för mig som pronerar är det här nog inte ultimat. Smartan sitter på utsidan av smalbenet, och lite i knät, som att smärtan ”startar” strax under knät och längs skenbenet. Gör inte ont när jag väl ”sportar” utan gör ont oftast när jag vaknar och innåt dagen.

Känns som större delen av smärtan sitter i slutet av knät och därefter utsidan av smalbenet. Är det här något jag kan försöka ”fixa” själv? Ni kanske kan tipsa om övningar för att stärka knämuskelaturen.

Svar:

Det är inte möjligt att utifrån din berättelse sluta sej till någon bestämd diagnos, och därmed kan man inte heller ge råd om bot. ”Under” och ”på utsidan om” skenbenet kan innebära allt från muskelinflammation (t ex i tibialis anterior, den muskel som lyfter på fotbladet) till ledbandsskada. Båda är relativt vanliga i thaiboxning. ”Övningar som stärker muskulaturen” vid knät innebär väldigt olika saker beroende på vad det är man vill komma åt. Runt knät finns f f a senor och muskelfästen, och man måste veta exakt vad som är problemet för att kunna fokusera på rätt typ av träning och muskelgrupp. I bland handlar det om stramhet i viss muskulatur, och då gäller stretching. Andra gånger kan det handla om att en muskel eller muskelgrupp är för svag, för dåligt koordinerad eller felaktig tränad för de krav man ställer på den. Botet för det skiljer sej mycket åt beroende på vad som fattas.
En av de viktigaste uppgifterna för en idrottsläkare är att spåra orsaken till att besvären uppkommit, och föreslå åtgärder mot detta. Sök hos din idrottsläkare!