Återkommande sträckning baksida lår?

Fråga:

Hej! Jag fick en rejäl muskelbristning i baksida lår för snart 10 år sedan och har gått till flera sjukgymnaster m.m men problemet med baksidan kvarstår. Varje gång jag tränar ben på gymmet och gör knäböj m.m så känner jag av baksidan (smäller till bak i muskeln) och jag kan knappt gå dagarna efter. Vad kan jag göra för att låret ska sluta ”gå sönder” varje gång jag tränar ben? Är muskeln för kort eller har den aldrig läkt ihop sen min skada?

Svar:

Det vanligaste med din beskrivning är att det handlar om ett självgenererande smärttillstånd, till skillnad mot att det skulle röra sig om muskelrupturer med åtföljande inflammationssmärta. Om det skulle röra sig om även små muskelrupturer skulle förloppet vara annorlunda. ”Smärta ger smärta”, och inte sällan sekundär smärträdsla/rörelserädsla, som är svår att hantera.
Man behöver lära dig/ditt nervsystem att inte reagera med smärta vid belastning, samtt att det inte är farligt. Detta görs parallellt med styrketräning, där man initialt betonar balans/koordination i hela nedre extremiteterna. Sök t ex hos sjukgymnast med löparerfarenhet, för hjälp med träningsupplägg.