Avslitet korsband

Fråga:

Hej

Tant snart 50.

Ramlade förra söndagen och skadad knät, det var instabilt och svullnade så åkte till akuten. Gjorde vanlig röntgen och fick kryckor och rådet att följa upp om det var en korsbandsskada vilket läkaren ej kunde avgöra. Träffade läkare på måndagen och gjorde även en magnet röntgen samma vecka. Fick svar i torsdags att korsbandet, det främre, är helt av och att jag även fått en smäll på inre ledbandet. Man så en mörk fläck på menisken men kunde ej avgöra om det var en skada eller inte. Har nu gått 9 dagar och jag är utan kryckor, klarar trappor och svullnaden är nästa borta. Kan böja och räta ut benet, lite instabil men inte mycket. Har varit hos sjukgymnast en gång och han tyckte jag var väldigt stabil med tanke på att det bara gått en vecka. Min fråga är – finns det en möjlighet att korsbandet inte är helt av dvs hur svår är det att avläsa skadorna via magnet röntgen.

Svar:

MR, om den är utförd på rätt sätt är en bra metod att avgöra främe korsbandets (ACL) status. I ditt fall är det därför med stor sannolikhet så att du kan lita på diagnosen röntgenläkaren bestämt. 
Knäledens stabilitet är dock inte bara avhängigt främre korsbandet, utan är i hög grad också beroende av sidoligamenten, meniskerna och de muskler som omger knäleden, samt inte minst vilka krav som ställs på leden. Många klarar sej utmärkt även i idrott utan främre korsband. Med en främre korsbandsskada finns en viss ökad risk för utveckling av artros i knäleden på sikt. Att ersätta korsbandet kirurgiskt leder dock inte till minskad risk för artros på sikt, vad man vet idag. Kirurgi tillgrips f f a om man har mycket instabilitet och/eller stora krav på god stabilitet. Oavsett vilket så tjänar man på kort och lång sikt att se över muskelfunktionen och träna denna i syfte att optimera stabiliteten. Hjälp med sådan träning kan man få hos sjukgymnast eller naprapat,  t ex hos oss på IMES.