axel besvär-breakdance

Fråga:

Hej jag är en kille, 17 år och tränar breakdance 5x2h i veckan. Senaste året har det dock bara blivit 3x2h och jag tycker det är jätte tråkigt. Allt börja med att när jag va 15 bröt jag under armen på vänster sida. Dem läkte o allt va bra. Jag hade lite rehab o grejer. När allt de onda var borta och jag kände mig helt normal skada jag armbågen . Den gick ur led (det var för 10 månader sen), oxå vänster arm. Den läkte efter 4 veckor. Tränade inte vänster armen förns efter 6 veckor. Då körde jag rehabilitering som tränaren sa till mig. Men det hjälpte inte jätte mycket. Så han rekommendera att jag skulle till en sjukgymnast….. Efter några besök där blev det mycket bättre men jag hade inte än testat ”tyngre” power moves. Men jag testade att görs en flare efter alltså 12 veckor. Det gick inte så bra. Testa på nytt flera gånger men det gav knappt resultat.Jag testade sedan efter ytterligare 5 veckor en air flare men lyckades inte få balans på vänster arm då jag ramla på axeln…. Axeln gick också ur led! 🙁 Jag körde samma process fast längre och det har nu gått 1 månader sedan axeln ”skulle” varit perfekt. Men jag känner mig inte starkare. Jag kommer inte upp i antal varv på mina power moves som jag hade förut. Jag ör jätte ledsen för jag vill och försöker verkligen!!! Men det går inte…. Vad ska jag göra.för att min axel ska orka?

Ps, handen sluta göra ont starx efter armbågen skadades. Och armbågen gör inte ont längre… Bara axeln! Det trycker och jag känner mig svag.

Svar:

Sannolikt har du rätt i att du ”är för svag” i vänstersidan. Jag gissar att du är högerhänt och att du inte kompensationstränat för den naturliga svagheten i vänster sida. Att den icke-dominanta sidan drabbas av belastningsskador har därför sin förklaring. Sannolikt har du inte heller blivit starkare på vänster efter 3 skadeperioder. Beakedance kräver både explosiv styrka och stabilitet/koordination på hög nivå, och i riskmoment såsom flares och pw-moves är risken som störst för skada om man har brister i sin förmåga.
Man behöver därför konstatera att din rehab inte fungerat tillräckligt bra, då man (förmodar jag) inte tagit med den bakomliggande orsaken i träningen, utan koncentrera sig på skadeläkning. Du behöver träffa någon med idrottsmedicinsk rehabkompetens, förslagsvis en sjukgymnast eller naprapat, för att komplettera din träning på rätt sätt. Om du bor i Sthlm kan leg naprapat Anders Lidestam (tel 0707-389838, anders@buddhahouse.se) vara ett gott val.