Axel som hoppar

Fråga:

Hej!

Jag har en axel som ”hoppar” till sedan några år tillbaka. Jag har haft kontakt med sjukvården gånger flera och bla har en röntgen på skelettet gjorts där inga skador påvisades.
Axeln hindar såväl min vardag som min träning. Jag kan t.ex inte lyfta armen för högt upp för då gör det ont och den hoppar oftast till då..den hindrar också min styrketräning eftersom då jag lyfter axeln för högt upp över huvudet, eller drar axeln för långt bakåt så ”hoppar” den till. Det gör att jag inte kan fulfölja rörelsena helt i alla träningsmaskiner.. Den har aldrig hoppat ur led helt, men det känns som den hoppar ur led något och sedan tillbaka igen..det syns tydligt att axeln ”hoppar” till eftersom personer har påpekat det.

Jag undrar vad det kan vara för skada på axeln och vad jag ska göra åt det? Räcker rehabträning eller ska jag kräva en annan form av röntgen där man ev kan se skador i axelledens mjukdelar??

Mvh Agnes

Svar:

Hej Agnes!
Troligtvis har du en subluxationstendens, d v s att axelleden inte är tajt nog och nästan hoppar ur sitt läge. Orsaken till instabiliteten kan vara medfödd eller förvärvad, t ex genom skada. En vanlig slätröntgen räcker inte för diagnostik. F f a bör en erfaren idrottsläkare eller ortoped göra en noggrann undersökning. Man bör sedan, utifrån undersökningsresultaten, utföra en magnetkameraundersökning för att se om skador finns på ledkapel och/eller ledläpp (labrum). Vid milda varianter där kraven på axelleden är högt måttlig kan det räcka med träningsbehandling, men i annat fall är kirurgisk åtgärd nödvändig. För detta behöver du en remiss från din husläkare.