Axel ur led efter operation

Fråga:

Hej

Opererade min axel för kanske 6 år sen pga att det hoppade ut led ett ex antal gånger. Efter operationen så gick det kanske 2-3 år innan det skedde igen. Den gången var det efter att jag åkt vattenskidor. Sen en gång vid spjutkastning och som idag när jag hoppade i havet. Vet inte om det var av choken eller att jag höll armen i ett högt läge. Helt enkelt känns det skit att den kan hoppa ur led så lätt. Frågan är, är det värt att operera den igen. Eller kan man helt enkelt bara träna upp den så den blir stabil? Operationen och sjukskrivningen är ju seg att gå igenom igen. Tacksam för svar

Svar:

Om man opererar eller inte är en fråga för en ortopedkirurg. Vanligtvis kräver man att fysioterapeutisk träning (träning av kuffrotatorer – stabilitetsträning) genomförsts på godkänd nivå under minst 3 månader, och att denna inte givit någon bättring av besvären innan kirurgi kommer ifråga. Undantag är om man har stora besvär med ständiga luxationer och/eller smärta, eller där man av andra skäl kan förutsäga att kirurgi är mest hjälpsamt.
Du behöver hjälp med träningsinstruktion av en axelerfaren sjukgymnast eller naprapat, som också hjälper till att följa upp och utvärdera resultatet.