axelproblem

Fråga:

Hejsan!
För ett drygt år sedan föll jag under en cykeltur. Farten var låg men jag föll framåt och tog emot mig på armbågarna ffa den vänstra. Efter fallet hade jag ordentligt ont i axeln, något som jag tyckte var ganska naturligt, så jag tog det lugnt och undvek Body Pump, något som jag annars tränar 2-3 ggr i veckan. Resultatet blev givetvis att jag tappade en massa muskelmassa, i synnerhet på vänster arm och axel. Smärtan minskade dock inte, så efter ett halvår började jag träna igen – inledningsvis med lätta vikter- för att känna efter om det blev sämre. Det blev det inte och därför har jag fortsatt att träna. Vissa rörelser är dock nästan omöjliga att utföra korrekt, som t.ex. upprätt rodd, eller övningar där man belastar axeln med kroppsvikten, t.ex. dips. Det gör ordentligt ont och jag ser själv att jag snedbelastar.
I övrigt så får jag ont nattetid, vilket gör att jag bara kan ha en enda liggställning, annars vaknar jag av att det gör gör ont. Jag kan då inte röra armen överhuvudtaget, utan måste lyfta vänsterarmen med hjälp av högerarmen. Om jag sitter upp lutad mot ett ryggstöd får jag också en strålande smärta ffa i skulderpartiet. Jag har ätit Voltaren i omgångar men jag tycker inte att det hjälper nämnvärt. Min fråga är: Finns det något hopp att bli bättre när skadan är så pass gammal?

Svar:

Visst finns det hopp! Man behöver dock kartlägga vad det rör sej om för att veta vad man bör göra. Ett smärttillstånd i axeln kan ha en eller flrea orsaker samtidigt, och för att ”komma till skott” bör du träffa någon med axelkompetens för undersökning och diagnostik. I första hand söker du hos din idrottsläkare (t ex hos oss på IMES), alt hos axelspecialiserad ortoped.