Axelskada från skidolycka(kollision)

Fråga:

Hej,

Jag åkte skidor i helgen. Och jag gjorde tydligen en oberäknelig högersväng, hyfsat brant, varpå det kommer en kille i full fart som inte hinner väja, utan kör in i mig bakifrån och träffar min högra axel. Jag ramlar, men kan sen ställa mig upp och åka därifrån.
Jag är nu öm, gör väldigt när jag ska lyfta armen uppåt/framåt (som om du skulle vinka på någon). Så det är endast när man rör med axeln som det gör ont. Den är inte svullen vad jag kan se.
Som min fråga är om jag borde kolla upp detta på något sätt eller om det läker av sig själv? Hur lång tid tror ni det kommer ta för att läka/få bort smärtan? Jag har anmält mig till Göteborgsvarvet om 2.5 veckor, börjar bli orolig att den kommer få ställas in?

Tack för er återkoppling.

Mvh Rikard

Svar:

Om besvärsgraden kvarstår eller öka under loppet av 2 veckor bör man låta undersöka sig hos en läkare. Om besvären minskar kan man lugna sig. Besvärstid vid vanlig kontusion utan svullnad är 4-8 veckor, förutsatt att inga komplikationer föreligger. Rörelseträning kan vara hjälpsamt, liksom kontakt med sjukgymnast om det går trögt.