Baksida lår -Utsida knä

Fråga:

Hej,
Är huvudsakligen löpare, men har även spelat fotboll, sista(?) säsongen 2010, och styrketränar en del (ca 2 ggr/v).
Har under mer än ett års tid haft problem med värk, ibland kraftig, ibland (men sällan) är jag helt värkfri. Framförallt vid löpning längre än 4-5 km gör sig värken påmind rejält! Värkens placering kan variera från mitt på baksida lår till utsida/baksida knä och ibland upp i skinkan. Men till 80% är värken placerad utsida/baksida knä. Trodde först det var löparknä. Har haft det tidigare. Skaffade nya ortopediska inlägg i Jan 2011, de jag hade var 3-4 år gamla. Detta hjälpte inte. Var hos sjukgymnast i Maj 2011 och hon sa att det var nog INTE löparknä utan det hade att göra med Hamstring som fäster just i skinkan och går ned och fäster bl a på utsida/baksida knä. Låter ju logiskt. Har inte löpt sedan dess, men cyklat lite. Det funkar någorlunda. Har kört lätt träning med gummiband. Drar benet rakt bakåt med gummibandets lätta belastning, allt enligt sjukgymnastens order.
Nu har det gått 2,5 månad och det är inte bättre men inte sämre heller. Kan inte ens gå längre än en halvtimme innan värken i knät kommer. Börjar bli frustrerande då jag alltid har hållit igång och känner mig oerhört begränsad i min träning. Har i omgångar käkat Diklofenak utan framgång. Fick en kortisonspruta på utsidan knät i Juni, men värken kom tillbaka bara efter 4-5 dagar. Kan du hjälpa mig på något sätt så vore jag ytterst tacksam? Mvh Stefan

Svar:

Långvariga besvär från baksida lår brukar vara associerat med muskulatur; lårböjare eller adduktorer, men kan ha olika orsaker. En vanlig orsak är att rätt styrkekvalitet saknas i muskulaturen, eller att koordinationen av musklerna har för låg kvalitet. Om man inte når resultat av träning är orsaken till det att man antingen ställt fel diagnos och/eller tränat på fel sätt. Det är viktigt att komma åt rätt kvalitet, och det är då viktigt att identifiera rätt muskulatur och att träna just den kvalitet som saknas (koncentriskt, excentriskt, explosivitet eller uthållighet) genom att utföra korrekt övning på korrekt sätt.
Tyvärr är inte alla fysioterapeuter förtrogna med dessa kvaliteer eller hur man tränar dem. Mitt råd är att söka hos idrottsläkare eller idrottsmedicinskt specialiserad sjukgymnast eller naprapat.