Bantning?

Fråga:

hej!
Jag är en tjej på 17 år som väger ca 62 kg och är ca 1,65 lång. Jag styrketränar 3 gånger i veckan och går på spinning 2-3 gånger i veckan och går eller cyklar till skolan ( ca 40 minuters gång). Jag äter inget snask alls utan bara mat. Jag skulle vilja gå ner till ca 55 kg. Hur kan jag göra för att nå det målet ?
Hoppas på svar..
KRAM

Svar:

Hej!
Jag tycker ditt mål att gå ner är något att fundera över. Om det är så att dina kilon består av underhudsfett är det en kosmetisk orsak till din fråga. Om dina kilon består av muskulatur, som ju är ”tyngre” än fett, skall du nog tänka dej för flera gånger innan du underskrider din nuvarande vikt. Vad vågen visar är inte lika väsentligt som vad dina kilon består av. Kvinnor i din ålder tenderar att titta för mycket på siffrorna på vågen, är min personliga åsikt. För att kunna bedöma ”lämpligheten” i att gå ner så mycket i vikt behöver man således göra en ”kroppsbesiktning” för att se hur du är skapt.

Du vill gå ner 7 kg i vikt. Om det är fettmassa det handlar om är det tekniskt sett inte svårt. Det handlar om att utesluta så mycket av fett som möjligt ur maten, fördela maten på fler måltider, äta regelbundet och inte för lite samt att ägan en tid åt ren förbränningsträning. Hur det går till kan du läsa om i de artiklar jag skrivit på PrimaVi. Problemet är att behålla viktnedgången, vilket är svårare och kräver en livsstilsförändring.

Men det viktigaste är att du inte bedömer din kropp utifrån hur mycket vågen visar utan utifrån vad dina kilon består av. Tänk också på att kvinnor i allmänhet mår bättre och håller sig friskare på sikt med bevarad viss mängd underhudsfett.