Barfotaskor

Fråga:

Hej!
Jag älskar att springa och har sprungit relativt mycket. Jag har tyvärr problem med höger knä då främre korsband är av. Jag kan få ont i knät av löpningen men framförallt får jag ont i skenbenen. Kan barfotaskor vara ett bra val av skor för att bli av med smärta? Just nu har jag asic nimbus som har mycket bra dämpning.

Svar:

Knäsmärta vid löpning är vanligt förekommande och kan bero på många olika saker. Man behöver definiera vad orsaken/orsakerna är i det enskilda fallet för att kunna ge kvalificerade råd. Generellt gäller principen att försöka eliminera utlösande faktorer och samtidigt optimera funktionen. Vid främre korsbandsskada blir knät till viss del instabilt, olika mycket hos olika individer. 
Om den smärtgivande faktorn är stabilitetsbrist, är stabilitets- och koordinationsträning att föredra primärt. Om detta inte är framgångsrikt kan kirurgi övervägas, där man ersätter korsbandet.Angående skor finns en mängd studier och åsikter om vad som är lämpligt. Min konklusion av dessa är att det är individuellt; beroende bl a på vilken skotyp man är van att använda när man löper. Skon bör vara så stabil som möjligt och om inga stora avvikelser i hur foten rör sig finns bör man inte korrigera för inåt- eller utåtvridning. En annan faktor som spelar roll är hur det individuella löpsteget ser ut, då det påverkar energiuttag både lokalt och generellt. Det kan därför spela roll att testa detta och korrigera vid behov. Så: barfotaskor eller inte avgörs individuellt. Om du inte är van vid sådana är kombinationen av knälidande och barfotaskor inte hjälpsam.