Barn med knäproblem

Fråga:

Hej!
Jag har en pojke på 12 år som i mer än två års tid har haft ”ont i knävecket när han springer. Vi har besökt idrottspraktiserande sjukgymnast och gjort inlägg, kiropraktiker som knäckte höften på honom (den var riktigt sned)och det hjälpte tillfälligt , sjukgymnast som inte hade en aning vad felet kunde vara och slutligen en ortoped som kände på knät och konstaterade att det inte var något fel. Nu får han ont i knävecket bara han går en längre sträcka. Springa är ett skämt, men hur får man en 12-åring att inte göra det? Han kompenserar smärtan i knät så att han ”slänger fram” benen och roterar med hela kroppen. Vad ska vi göra? Kan det var en ledbandsskada som aldrig får chansen att läka. Ska vi återvända till läkaren och kräva en röntgen? Det känns hopplöst att inte få hjälp..

Svar:

Utan en undersökning och/eller att ta del av tidigare undersökningsresultat låter sej frågan inte besvaras. Knäveck har man 2 stycken, och i knävecket sitter en stor mängd strukturer som kan bli skadade. Skoilägg är en tyvärr vanlig åtgärd när man inte är säker på orsaken till problemet. Röntgen torde inte tillföra något väsentligt, då ortopeden sannolikt redan konstaterat att leden inte har någon skada som skulle avslöjas där.
Svaret får man genom en funktionell undersökning, d v s testning av de olika sturkturernas funktion, något som inte alla sjukgymnaster och läkare behärskar. Sök i första hand hos er idrottsläkare, t ex hos oss på IMES.