Behandling av lårkaka

Fråga:

Min son som är 14 år har fått en bentackling på sin hockeyträning. ”Lårkaka” säger alla. Efter över en vecka kan han fortfarande knappt gå. Bör han träna lätt trots smärta eller bör han vila helt och söka läkare.

Svar:

Lårkaka” är oftast en blödning innanför muskelfascian för en del av lårmuskeln. När blödning uppstår startar en inflammationsprocess som bl a innebär att området drar åt sej vatten samtidigt som inflammationsceller släpper ut ämnen som framkallar smärta. När området sväller får man en stel känsla som gör ont, vilket är det man lider av. Bästa sättet att behandla är att förebygga blödning. När blödning uppstår bör man mycket snabbt anlägga ett hårt tryckförband som behålles så lång tid som, möjligt, 30-60 minuter. Dessutom bör man också tillföra antiinflammatorisk medicin i tablettform (t ex acetylsalicylsyra – Magnecyl eller Treo) så snart som möjligt och under första veckan. Efter den akuta fasen bör man röra på sej så mycket som smärtan tillåter och efter en vecka är det möjligt att börja med lätt-måttlig töjning för att motverka stelhet och lång rehabiliteringstid.

Man bör alltså se till att det alltid finns tillgång till elastiska lindor och (t ex) Magnecyl i träningsväskan och att man vet hur man anlägger ett tryckförband!

”Lårkaka” tar olika lång tid att läka, från 1-2 veckor till flera veckor beroende på blödningens storlek. Att skilja på en blödning från en ”muskelruptur” är inte lätt om man inte är van att undersöka. Är man tveksam bör man låta en läkare undersöka, t ex hos oss på IMES.Med vänliga hälsningar, Dan Leijonwall, specialistläkare, IMES/idrottsdoktorn.se