Behandling av sträckning

Fråga:

Jag är lagledare i fotboll F95 och en av tjejerna fick kraftig kramp i vaden under match. Krampen sitter i som en sträckning efter ett dygn. Hur ska man behandla detta? Hur länge bör hon vila och kan man hjälpa till med att fylla på med mineraler med? Vi har masserat henne och låtit henne ha värmeskydd på vaden.

Svar:

Det du beskriver låter inte som muskelkramp. Sannolikt handlar det om en sträckning, distorsion, i muskeln. Det som händer är att några muskelfibrer brister och det uppstår en blödning. Blödningen startar en läkningsprocess, en inflammation, som innebär smärta då man använder muskeln. Smärtans längd beror på hur stor muskelbristning och hur stort inflammationssvar man får. Behandlingen består i att begränsa blödningens storlek genom att lägga tryckförband så tidigt som möjligt i förloppet, dv s helst inom en minut från skadan. Samtidigt ger man ASA (Magnecyl, Treo eller Bamyl) i dosen 1 g, förutsatt att det inte finns någon allergi mot detta, vilket upprepas med 0,5 g 2 ggr dagligen under de första dagarna. Den skadade bör aldrig vila men däremot undvika att provocera smärtan närmaste veckan. Däremot bor den skadade deltaga i annan aktivitet. Därefter försiktigt upptrappande aktivitet.
”Mineraler” har ingen plats i behandlingen av detta. Inte heller massage har någon effekt, och riskerar att försämra tillståndet genom att reta det redan inflammerade området, och därmed förlänga läkningstiden.