Benflisor i knäna! Schlatter eller hopparknä?

Fråga:

Hej, jag har haft besvär med mina knän sedan jag var 12 år, nu är jag 20 år. Tidigare har jag fått diagnosen schlatter, men smärtan har aldrig försvunnit. Röntgenbilder visar på att jag har en stor benflisa i ena knät och små flisor i det andra. Dessa undrar jag om man inte behöver operera bort? De kommer väl inte försvinna av sig själv? Jag misstänker att det är flisorna som irriterar knät och senan och får senan att inflammeras vid hård löpträning (vilket ofta händer). Men en ortoped jag varit hos tror att jag kan ha hopparknä. Men även om man behandlar hopparknä kommer väl benflisorna fortsätta att skapa smärta?

Knäna sätter stopp för mig att göra det jag vill och jag känner mig handikappad, trots att jag är ung och aktiv vill inte läkarna hjälpa mig. Jag vill få bort besvären till varje pris men läkarna oroar sig för ”att jag ska få fula ärr” vid operation.
Vad tror ni?

Svar:

En sak är klar; du är för gammal för att dina besvär skall bero på Mb Schlatter. Grundfrågan är ändå vad det är som förorsakar dina besvär. Det kan man bara avgöra genom en funktionell undersökning. Ortopeder är specialister på kirurgisk teknik, vilket i idrottssammanhang ibland kan vara en begränsning om besvären inte är ”kirurgiska”. Orsaken till jumpers knee/hopparknä kan ofta spåras i brister i bl a excentrisk styrka, koordination och/eller stramhet, några av de saker man måste bedöma din kvalitet av om man skall kunna svara på din fråga. Du skulle i så fall ha nytta av en second opinion hos din idrottsläkare (eller sjukgymnast/naprapat med idrottsmedicinsk utbildning och erfarenhet).