Benhinneinflammation eller vad?

Fråga:

Hej! Jag är en aktiv kille som tränar på elitnivå. Nu för 4 dagar sen så började det göra riktigt ont i hela partiet över vaden när jag sprang. Jag kunde inte gå upp på tå under passet utan att et ömmade. Men det kändes fel att kliva av efter 1 timme, så jag sprang 1 timme till för att få ihop lite tid. Problemet är nu att jag inte ens kan springa 10 meter utan att det gör ont i benet.
Jag har klämt och känt på benet. Första dagen gjorde det mest ont i vaderna och jag fick massage så det skulle försvinna så fort som möjligt, det blev mjukare till dag 2 och det kändes bättre. Dag 3 så skulle jag prova och springa några steg för att känna efter, men det gick absolut inte. Smärtan kom direkt.
Det gör ont i både vaden och ungefär 15 cm upp från fotknölen längs skenbenet. Vad är detta och vad ska jag göra?
Tacksam för snabbt svar. /Nicke

Svar:

Hej!
Det är osannolikt att en muskelskada skulle läka på så kort tid som du räknat med – därav de fortsatta besvären. Att fortsätta springa med en sådan ger naturligtvis en ökad skada och ökad inflammationsgrad. Skenbensskadan bör uteslutas bero på stressfraktur i det fall du löptränat mycket, och jag rekommenderar därför en läkarundersökning hos idrottsläkare eller ortoped, delvis också för att du skall få information om läkningsprocessen och rehabschema.