benhinneproblem och ont i fotvalvet

Fråga:

Hej!
Har haft problem med mina benhinnor drygt ett år. Det började med att jag sprang och fick ont i fotvalvet. Efter ett tag fick jag en stor knöl i fotvalvet och sedan fick jag smärta vid benhinnorna, på insidan av benet 15cm ovanför foten. Har skaffat skoinlägg och har slutat sprungit. Men problemet kommer ibland tillbaka och knölen under fotvalvet vill inte försvinna. Var och åkte skidor nu i påsk och då fick jag problem igen. Vad kan jag göra åt det och vad kan det vara för knöl som blivit i fotvalvet?

MVH
jens

Svar:

Hej!
Knölen under foten är sannolikt en rest av en bristning i senplattan under foten, plantarfascian, vilket oftast inte ställer till några problem. Vid lokalt tryck kan man överväga att ta bort den kirurgiskt, något man mycket sällan behöver. 
Underbenssmärtan du beskriver är möjligen en inflammation i anslutning till den djupa vadmuskeln, soleus, som lätt överbelastas, t ex vid ofördelaktig fotställning eller fotvridning i löpsteget, lokal stramhet i muskulaturen, dålig koordination av muskulaturen i fot och underben eller dålig balans mellan excentrisk och koncentrisk styrka i underbenen. Man behöver se över detta, löpsteget t ex hos Löplabbet eller Runners Store och åtgärda vid behov. Men det finns fler vanliga orsaker till underbenssmärta, och för att ställa rätt diagnos behöver man undersöka, t ex hos oss på IMES/www.idrottsdoktorn.se, dit man kan får remiss från sin husläkare eller beställa tid på egen hand via hemsidan.