Benhinnor, comparment eller stressfraktur?

Fråga:

Hej.

Jag är en kille som från början hamnade fel i löpträningen. Som 17åring började jag efter många år av fotbollsutövande träna långlöpning. Jag sprang till en början ca 6km 2-3 gånger i veckan på asfalt och stegrade långsamt uppåt under ca 2-3månader tills jag kunde genomföra pass på ca 20km. Jag började sedan i en friidrottsklubb som tränade på bana. Träningen blev helt annorlunda och jag gick från att springa 20km till att köra 200m intervaller, ibland i spikskor. Det funkade bra men efter 1 månad började ja få ont i benhinnorna. Problemen blev värre och jag kunde inte träna utan sprang kanske 2 gånger i veckan utan spikskor följt av 1-2 lopp på medeldistan i veckan och så flöt det på under hela den sommaren 2007, trots smärtor.

Mot hösten blev problemen så illa att jag endast kunde cykla på motionscykel, det gjorde ont bara jag gick till vardags. Jag fortsatte så under 2-3månaders tid och började sedan springa igen på löpband. Det funkade bra ca 2-3 månader innan samma problem kom tillbaka. Jag hade då endast tränat ca: 4 löppass i veckan varav ett intervallpass med långa intervaller som stegrade i intensitet ju längre jag kom in i träningsperioden. Efter det tog jag ännu ett uppehåll på 3månader utan löpning. Jag kom tillbaka och var ännu mer försiktig och när väl tävlingssäsongen började kom smärtorna tillbaka igen och jag fick nog. Jag var borta från löpningen från ca: våren/sommaren 2008 till våren 2009 då jag gjorde ett nytt försök med samma utgång som de föregående gångerna. Det ska tilläggas att jag under denna tid har träffat ett antal sjukgymnaster och även läkare som diagnosterat benhinneproblem och gett mig rehabövningar och sagt hur jag ska träna, samt gett mig volatren kurer och salvor.

Hösten 2010 flyttade jag till Stockholm och löparsuget kom åter och jag tänkte att om jag någonsin ska kunna bli bra i löpning så är det nu som 20åring. Får jag bara träna 3-4år konutuerligt så kan jag bli riktigt bra, då jag som 17åring tillhörde topp 5 på medeldistans i sverige så jag visste att jag har talangen för det.

Jag började träna, det gick ca 10 veckor av långsamt stegrande veckor och försiktighet samt styrketräning. Ca: 4-5mil i veckan. Samma problem kom tillbaka igen. Jag köpte ortopediska sulor, besökte en idrottsortoped som diagnoserade att tibialis posterior var svag och sa att jag skulle gör excentriska tåhävningar. Vilket jag gjorde under hela våren då problemen var de samma, utan resultat. Jag åkte under den tiden rullskidor och sprang ca: 1mil i veckan beroende på smärtan i underbenen. Jag tvälade sommaren 2011 med samma löpningsdos, 1 mil i veckan som snitt sen resten rullskidor tills jag fick problem med ett löparknä. Då vart jag frånvarande löpningen från mitten på juli-slutet september. Jag var då bra i ”benhinnorna” igen och kunde springa när löparknät blev bra.

Jag började väldigt långsamt de 3-4 första veckorna bestod av 1-2 löppass i veckan 10min til 15-30min löpning per pass i terräng med jätte långsam stegring i längd och distans. Det funkade bra och 5-8:e veckan ökade jag från 1-2 dagars löpning till 2-3 dagarslöpning med 30mins löpning vilket också gick bra. Nu den 9-10:e veckan sprang jag ett pass av de tre 45min och de andra två 30min, alla pass i terräng. Men nu har problemen kommit tillbaka igen på samma sätt. Jag har testat gått till naprapat för massage av benhinnorna men jag är lite orsäker på om det kommer att hjälpa då jag ännu inte känner någon förbättring.

Jag är så enormt less på skiten och efter allt jag har provat är jag skeptisk över de behandlingar jag får eftersom inget har fungerat. Jag skulle vara jätte glad om ni tog er tid och läste detta mail då jag verkligen vill och vet att jag kan bli riktigt bra på löpning bara problemen försvinner….

Mvh Jesper

Svar:

Helt klart har du flera gånger överbelastat, och trappat upp träningen för snabbt i förhållande till din förmåga. Enligt mitt sätt att se (se vidare på denna länk) är det fel att ersätta bristande förmåga med vila, Voltaren och skoilägg, och få specialister i kirurgi (ortoped) har kunskap och erfarenhet om de dynamiska och funktionella inslagen i träningsproblematik. 
När kraven överstiger förmågan måste man rätta till detta förhållande i de aspekter som är aktuella. Det sker enklast genom att antingen sänka ambitionsnivån eller höja förmågan, eller genom en kombination av dessa åtgärder. Man behöver då överväga vilka förmågor och vilka brister det handlar om genom att undersöka dem. I ditt fall är detta fortfarande oklart, en tyvärr ganska vanlig situation, och en av orsakerna till att mer än 50% av löpare ger upp sitt löpidrottande. Det behövs alltså ett nytänkande – att se dina problem från en annan mer funktionell synvinkel.
Mitt konkreta råd är att söka sådan seriös specialist som kan bidra med en annan syn på dina besvär, och som kan ge ordination för hur du bör hantera din träning.