bensmärta endast vid vilande

Fråga:

Hej! jag fick en rejäl smäll på låret vid en fotbollsträning för 2 veckor sedan, jag var jätteöm och hade problem att gå och böjja pp benet. det var svullet och stelt och gjorde ont. smärtan gick gradvis över efter 1-2 veckor men nu får jag istället rejält ont på ett helt annat sätt när jag rör mitt ben efter att ha suttit eller legat stilla länge. det här väcker mig flera gånger per natt då varje gång jag vänder mig i sängen så gör det rejält ont i 5-10 sekunder sen slutar det igen. smärtan påminner lite om ”växtverk” som man kände när man var ung. jag är 25 år nu.

Svar:

Lårkaka”, d v s en blödning i främre lårmuskeln är det man närmast tänker på med den beskrivningen. Ofarligt men långvarigt, inte sällan med besvär upp till ett par månader, f f a vid utebliven rehab. Med lokal behandling och rörelseträning kan förloppet förkortas. Det du beskriver som nattbesvär låter som muskelkramper, vilket kan ske vid ökad ämnesomsättning i muskeln t ex då den läker efter en blödning/bristning.
Det viktigaste är att komma igång med rörelseträning och belastningsträning, vilket om man behöver hjälp kan ske via sjukgymnast, naprapat eller idrottsläkare.