Besvär fotens undersida

Fråga:

Går på Friskis regelbundet och tänkte nu även börja löpträna. Efter två löppass har jag fått smärta på fotens undersida mot utsidan, framför hälen på sidan om fotvalvet. Är det bara löpovana eller vad kan det vara? Känns mest när jag går barfota, det hindrar mig inte helt från gympapass men det känns inte helt bra när jag springer.

Svar:

Med så kort beskrivning blir svaret lite av en gissning: Närmast tänker man på en överbelastning av senplattans infästning i hälbenet, plantar fasciit, ganska vanligt hos nybörjarlöpare. Det kan bero bl a på en kombination av ovana vid belastningstypen och underlag.
Man bör i ditt fall säkerställa att du har rätt typ av skor för ditt löpsteg. En enkel sådan påtittning kan göras i sportskoaffären. Du bör ha skor med maximal dämpning till att börja med. Om du har plantar fasciit bör man dessutom sprida trycket i hela fotsulan för att avlasta hälskadan. Det kan göras med tryckspridande ilägg. Jag brukar rekommendera Footlab AB:s ”Contour”, en helsula som finns att köpa på Intersport.
Naturligtvis bör du avstå från aktivitet som smärtar tills det gått över, och när du börjar med löpning igen bör du göra det med ett långsamt upptrappande schema så att dina fötter och kroppen hinner vänja sej. Om du tvekar om diagnosen bör du söka hos din idrottsläkare för en undersökning.