Besvärlig fotled efter skada 9 år sen

Fråga:

Jan -01 stukade jag foten rejält. Två sprickor, en i utsidan av foten ett par cm nedanför tårna, den andra i en av fotkulorna. Avslitna ledband och annat otrevligt. Röntgades o läkare sa att skulle den flisa jag hade i fotkulan släppt hade det blivit kirurgen. Men Det blev bättre med tiden o jag lät det vara. Ja, det gjorde ju ont ibland, kunde inte gå i klackar o blev stelare på den övre delen av fotleden där fot och ankel möts. Det tar emot o känns ”tjockt” där när jag vänder foten upp. Regelbundet har jag haft ont eller haltat men inte tänkt mycket på det. Nu dansar jag o detta ställer till problem. Tappar balansen hela tiden fast jag gör exakt samma som de andra som är stabila. Får ont efter ett tag när jag tränar vissa rörelser och måste avbryta. Dansar Lindy Hop så det handlar inte om några hopp men däremot ska man använda främre delen av foten för att ”studsa” o knäna ska vara lite böjda. Här ställer ankeln till det för mig. Gör ont inuti, på övre delen mot utsidan. Provade grejen där man typ stretchar foten mot en vägggenom att sätta hälen i golvet o pressa med knäet mot väggen. Höger fot är inga större problem men med vänster kommer jag ingenstans. Jag kan gå i klackar högst 8 cm idag o ibland är tom det rätt behagligt. Högre än så o det uppstår en brännande smärta i foten på ovansidan mot utsidan o känns nästan som något ”hoppar” där i tex en sena som ”byter plats” fram o tillbaka eller något. Finns det _något_ jag kan göra?? Kan detta bli bättre? Kanske inte försvinna helt men i alla fall mildra det. Är trött på att vara öm o stel i foten.

Svar:

Hej!
Lindy Hop ställer stora krav på fötterna, både när det gäller styrka, uthållighet, smidighet och koordination av de muskler som är involverade. När man klarar kraven är det fantastiskt kul, och desto tristare när man tvingas begränsa sej p g a skador.
Ditt problem ken bestå av olika saker och kan bero på en rad orsaker. Efter en fraktur uppstår i princip alltid en ”kallus”, en ben-nybildning på platsen för benbrottet. Ibland kan denna knöl som bildas ställa till problem, ffa om man har något som trycker emot, t ex en sko. Om problemet består av detta tryck är skoval viktigt, och ibland behövs skorna lästas ut av en skomakare för att inte trycka. Din balansstörning kan tyda på att du inte tränat upp koordinationsförmågan efter din skada, vilket alltid ger koordinationsstörning. Musklerna ”glömmer bort” ganska snabbt hur de arbetar tillsammans och svarar inte adekvat på de snabba signaler från nervsystemet som behövs för balans, när man är skada.
Stelheten är ett problem som också kan härröra från tiden för din skada. Att stretcha är en konst som inte är helt lätt, men nödvändig efter skada om man ställer så stora krav på rörlighet som ditt utövande gör. Om stetchingen inte ger ökad rörlighet måste man först försökra sej om att man stetchat rätt och att inget annat hinder finns.
En annan sak är att också fundera på varför din skada/fraktur uppstod. Orsaken kan vara att du inte har så god koordination som situationen kräver, och att du har god potential för förbättring och därmed undvika kommande skador.
Mitt råd är att söka idrottsläkare (eller fotspecialiserad ortoped) för korrekt diagnos, varefter man bestämmer sej för lämplig åtgärd. Sådan hjälp kan du t ex få på mottagningen Idrottsdoktorn.se.