betablockerae

Fråga:

Hej
Jag tar inderal 240 mg (väger 92 kg 39 år)varje dag för hjärtfel LQT. Tränar på motionsnivå cykling. Hur påverkas min kondition och prestationsförmåga i jämförelse om jag inte skulle äta inderal max puls är ca 140 slag/minut.

Svar:

Betablockerare sänker hjärtfrekvensen både i vila och under arbete, liksom maximal hjärtfrekvens. Hjärtats förmåga att förse arbetande muskler med blod blir därmed begränsad, vilket individen känner av som en minskning av konditionsförmågan, f f a vid hög ansträngningsgrad. Ju högre ansträngningsgrad desto större påverkan på prestationsförmågan. 
LQT, långt QT-syndrom, är ett tillstånd med risk för allvarlig hjärtrytmpåverkan, och bör alltid utredas noggrant av hjärtspecialist. Orsaken till LQT kan antingen vara genetisk eller påverkan av vissa läkemedel. Behandlingens förstahandsmedel är betablockerare, men det finns även alternativ när detta är mindre lämpligt. Mitt förslag är att du diskuterar detta med din hjärtläkare ur idrottssynvinkel, och då betonar att cykelaktiviteten är viktig för dej.