Biverkningar av proteinpulver

Fråga:

Hej!
Jag har en fråga angående ifall intag av proteinpulver kan ha några biverkningar.
Min pojkvän styrketränar 5 dagar i veckan och är väldigt fixerad av att bygga muskler. Han är ganska liten i sig själv och har svårt att gå upp i vikt. Han äter otroliga mängder mat, och då är det lax/kyckling/tonfisk+fullkornspasta som gäller. Även 500g kvarg om dagen. Han tycker inte att han genom maten får i sig tillräckligt med protein och kalorier för att nå den muskeltillväxt han önskar. Därför dricker kan kreatinpulver om morgnarna, aminosyror under träningspassens gång samt gainer efter avslutad träning. Saken är att han klagar över att han får mycket finnar nu för tiden, speciellt på ryggen. Han har även blivit ”lynnig” på nåt vis, han är inte alls sig själv, han brusar upp så lätt, skriker och dunkar i väggen, inte alls likt honom. Plus att han till och från inte kan behålla erektion… Jag är bara orolig att detta är biverkningar från alla pulver han stoppar i sig? Vad jag vet så köper han från seriösa hemsidor, men kanske kan det ändå förekomma att det finns små mängder av andra substanser i utan att det framgår av innehållsförteckningarna osv?
Jag är överlag skeptisk till alla dessa tillskott, och är det dessutom så att man kan få biverkningar av dem så borde det verkligen inte höjas till skyarna på detta sätt som det nu görs i alla träningsbloggar osv.
/Orolig flickvän.

Svar:

Humörsvängningar och beteendeförändring med agressivitet föranleder misstanke på missbruk av anabola steroider. Såvida man inte handlat okontrollerat kosttillskott från utlandet är risken för att få i sig sådant på ofrivillig väg här i landet obefinlig. Pojkvännens fixering vid mat, protein och träning kan också bero på att han utvecklat ortorexi (en form av beteendestörning) och/eller lider av någon annan psykisk åkomma. 
Ditt brev indikerar en stark oro. Om det är så, kan det vara hjälpsamt att konfrontera honom med dessa farhågor ur orohetspespektiv. God handledning kan man få, även som anhörig, genom att kontakta Dopingjouren.