Blodförtunnande och idrott

Fråga:

Hej,

Jag har dilaterad kardiomypati och går på blodförtunnande medeciner (warfarin). Min situation har sett likadan ut senaste 8 åren och under den tiden har jag styrketränat & tävlat utan större bekymmer.
Nu har jag dock kommit till en punkt där jag vill börja träna BJJ (brasiliansk jiu jitsu) en form av wrestling/judo med träningsinslag av stryp, fasthållningar & utlåsningar.

Jag förstår att detta inte är helt riskfritt och att med blodförtunnande mediciner så ökar risken för blåmärke etc. Vad jag undrar är hur är det med stryp & blodförtunnande? Finns det någon risk för blodkärlen? Hjärtproblematik? Är där något jag bör tänka på? Risker eller tips?

Otroligt tacksam för input

Svar:

Sannolikt har du ingen ökad risk för skada på de större blodkärlen i och med din Waran/warfarinmedicinering, men däremot ökad risk för konsekvenser av en blödning vid en skada. Skaderisken avgör lämpligheten att utöva en specifik idrott. Mindre lämpligt är att utöva idrott med sparkar och slag, ur blödningssynvinkel när man använder blodförtunnande läkemedel. Om man ändå utövar sådan idrott bör idrottsklubben och tränare informeras.