blodpropp

Fråga:

Hej,
Jag är en tjej som aldrig tidigare i mitt liv tränat. För 3 veckor sedan började jag träna hårt på gymmet bl.a på crosstrainer och löpbandet. 2 veckor efter att jag började träna så fick jag blodpropp i armen som försvann efter blodförtunnande sprutor jag fick. Min fråga är Tror du min plötsliga träning hade någon betydelse till att jag fick blodpropp och när tycker du jag ska börja träna igen? Tacksam för svar

Svar:

Nej, jag har svårt att tro att träning förorsakat din propp i armen. Om det var en djup venös propp kan den bl a förorsakas av rökning, och p-piller. Var uppmärksam på symptomen så att du får behandling i tid om det skulle dyka upp igen.
Jag tycker du kan fortsätta med styrketräningen, förutsatt att din behandlande läkare ordinerat något annat. Men det finns ingen anledning till att träna hårt i början, i synnerhet om man är ovan vid träningen. Det ökar skaderisken och gör träningen okomfortabel, vilket påverkar motivationen. Börja försiktigt och lär dej träningstekniken först innan du tänker på träningsbelastningen.