Bortopererade menisk

Fråga:

Jag är 25 år, älskar att åka snowboard och jag satsar hårt. förra vintern opererades jag för min medial menisken som fästes om på nytt, samt korsband. nu olyckligtvis så skadade jag mig igen och har fått opererats igen. Läkaren tog bort hela menisken den här gången. är lite orolig över det hela.

kommer detta påverka min rörlighet?

Finns det något jag kan göra åt saken?
Jag har läst en hel del om transplantationer av menisk är det något man kan få av Sverige?

Funkar en ortos för att förhindra påfrestande på knä?

Svar:

Meniskresektion brukar inte innebära nmågon rörelseinskränkning i sig, förtsatt att man följer de sedvbanliga riktlijnerna för rehabilitering. En viss risk att ledkapseln reagerar på ingrepp i knäleden finns dock alltid, och är en av de saker man försöker motverka med rehab.
Menisktransplantering är på försöksstadiet, och är tämligen komplicerat. Tyvärr är de preliminära resultaten inte särskilt lovande.
Ortos är möjligen tillfälligt aktuell om knäleden är instabil. För att knät skall vara så stabilt som möjligt behöver den egenskapen tränas, vilket är det som eftersträvas i rehabitieringen efter en skada. Hur stabil du är/blir är en bedömningsfråga som påverkas av bl a de krav man ställer på just din led.