Bristning i baksida lår

Fråga:

Det var en fotbollsmatch för ca 2 månader sen nu som jag redan på uppvärmingen när jag slog en pass kände att det stramade till lite i vänster baksida men efter det gjorde det inte ont och jag fortsatte värma upp och spelade matchen. När andra halvlek började så gick det bra tills jag skulle slå en lite hårdare pass då baksidan gick direkt, jag fick en otrolig smärta och kunde inte gå överhuvudtaget. Dagen efter kunde jag gå men det gjorde såklart ont och nu har jag varit hos två st olika ”specialister” där de sagt olika saker. Den första kunde inte se några tecken på att det var en bristning utan trodde det var en vanlig sträckning och tyckte jag skulle gå på full bollträning direkt vilket jag testade och det gick ju inte alls. Efter ca två veckor gick jag till en ny där jag fick infraröd-behandling och han sa direkt att det var bristningar i min baksida.. Enligt han skulle jag hålla mig borta från bollträning och cykla mest tyckte han. Det gjorde jag i ca 1 vecka och allt kändes bra. Jag gjorde en till match och det gick hur bra som helst fast dagen efter när jag skulle träna hade jag ont igen och det gick knappt att passa en boll. Nu har det gått ca 2 månader och jag har gjort 2 ”comebacker” och fått ont dagen efter första matchen. Har jag bristning eller sträckning? Vad ska jag göra för att det ska bli bättre? Hur länge ska jag vila? Tips på bra rehab-övningar? Snälla hjälp mig, jag vill kunna spela utan ha ont. MVH Robin

Svar:

Hej!
Ditt problem är tudelat. Du har dels problem med en akut reaktion på en överbelastning (sträckning, muskelbristning, muskeldistorsion eller vad man väljer att kalla det), och dels en frågeställning om hur besvären uppkommit från början. Man behöver nämligen ta ställning till båda för att det skall kunna bli bra och eliminera återfall.
När det gäller den akuta skadan behöver du betydligt längre tid än enskaka vecka för att det skall vara hållbart, och dessutom behöver man åtgärda orsaken, eftersom den underhåller besvären i sej och drar ut på läkningsförloppet. Beroende på skadans omfattning behöver man 2-3 månader för att skadan skall vara fullständigt läkt. Under den tiden behöver man en plan för att underhålla de förmågor du tränat dej till – vila är ingen bra rehabilitering! Dessutom behöver man undersöka dej för att se vad som förorsakat skadan från början. Vanligaste orsakerna är muskelstramhet och kvalitetsbrister i muskelstyrkan. Under rehabtiden lägger man stor vikt vid att eliminera dessa svagheter genom särskild träning. 
Mitt råd är att söka kompetent hjälp för detta helst hos idrottsläkare (t ex hos oss på Idrottsdoktorn.se) eller annan läkare med förståelse och kunskap om idrottsskador. Man behöver undersöka dej funktionellt för att se var i dina kvalitéer det brister och upprätta en plan för rehabilitering. Bristningar i hamstrings (lårets baksida) är en vanligt gissel i många idrotter, och som tyvärr fortgår om man inte eliminerar dess orsak.