Brosk i knä samt knaster ljud med smärta

Fråga:

Hej!
För mer 1 månad sen så vred jag till mitt högra knä och ett kraftigt smäll hördes då från knät, gjorde jätte ont precis då men smärtan släppte efter en stund. Dagen efter var knät jätte svullet och en värmeökning fanns med. Fick en tid på VC och fick göra en vanlig röntgen. Vänta en vecka innan svar där det stod att allt såg bra ut ingen fraktur. Fick en tid till MR och vänta ytterligare i 11 dagar innan jag fick svar, menisk och ledband var hela men att det fanns brosk som ”störde” inne knät. Och att sjukgymnast är det enda som jag fick till svars på vad som skulle göras. Mitt knä har hela tiden knastrat när jag belastar i trappor eller huksittning eller sparkar benet i luften. Och det gör jätte ont. Jag är väldigt tveksam till att en sjukgymnast ska få ordning på mitt knä….eller kan det bli det?
Kan också tillägga att jag har smärta på nätterna och på dagarna. Nu skulle jag äta diclofenac under 1 vecka då det fanns en inflammation. Men som sagt så är jag tveksam. Går det inte att ”plocka” bort brosket som stör där inne?

/Knäundrare

Svar:

Det låter inte optimalt att du följs upp av sjukgymnast för en så allvarlig sak som en knäskada med broskskada. Du bör i första hand få besked om diagnos och prognos av den läkare som skrev röntgen/MR-remissen. Vid allvarlig broskskada eller misstanke om det, i synnerhet om du har ont och/eller svullnar i knät, bör du få en bedömning av idrottsläkare eller ortoped. I första hand bör du kontakta din ordinarie läkare (som skrev remisserna) för att få en besökstid för att kunna diskutera detta.