Broskskada och transplantera brosk.

Fråga:

Hej, för 3 månader sen skadade jag knät i from av att en broskbit lossnade från knäskålen. Det resulterade i en operation för 2 månader sen och en frikropp togs ut med titthålskirurgi. Nu går jag på rehabilitering och för höra av vissa sjukgymnaster att det finns en risk att det jag alltid kommer känna smärta när jag gör vissa moment, för resten av livet. (ca 30 graders vinkel med belastning) Om jag inte kommer kunna fortsätta min idrottskarriär på elitnivå faller min värld ihop.
Jag har varit hos 3 olika sjukgymnaster och för höra olika saker av varje. Sen hörde även av mig till operationsläkaren igen. Hans svar var att man inte riktigt vet hur smärtan kommer se ut i framtiden, men att jag kan belasta knät hur mkt jag vill, så länge det inte svullnar. Sjukgymnasterna säger tvärtom, att jag måste vila och endast göra vissa lätta rehab övningar. Känner mig förvirrad i frågan och skulle behöva svar ang. detta.

Så mina frågor följer.

Kan jag belasta knät enligt läkaren eller ska jag lyssna på sjukgymnasterna och ta det väldigt lugnt, is så fall hur länge?
Är brosktransplantation någonting att fundera över i värsta fall? Hur funkar det och Vem/Var görs det?
Finns det chanser att man kommer tillbaka 100% från dessa typer av skador?

Med vänliga hälsningar. Christer

Svar:

2 månader efter en artroskopi bör innebära att aktivitet redan påbörjats. Hur lång rehab avgörs av de individuella förhållandena, varför fler uppgifter behövs för att avgöra det. Mitt allmänna råd, utan dessa kunskaper om dej, är att lita på din doktor. Jag tror definitivt att du blir betydligt bättre i besvärsnivå vad tiden lider, men hur mycket besvär återstår att se. Jag utgår från att både din läkare och sjukgymnast utgår från att du skall åter i idrott, och att rehab anpassas efter det. Om man vill ha en seriös bedömning, second opinion, kan man söka hos en idrottsläkare, som är mer funktionellt inriktad.