Brutna revben och fot samt träning

Fråga:

Jag har brutit 6 revben för ca 8 mån sedan och ett ben i foten för4 veckor sedan . Det var första gången i mitt liv som jag brutit något och är född 66. Har alltid varit aktiv .Jag undrar över rehabtiden på dessa skador. Samt nu till våren vill jag kunna göra kalori övningar på gymmet hur tränar jag kondition men inte belasta en fot?
Mvh Mia

Svar:

Hej Mia!

Revbensfrakturerna torde vara helt läkta vid det här laget. Frakturen i foten och dess läkning har bl a med lokalisationen att göra; framfot, mellanfot eller fotled, men det har nu gått 2 månader och förutsatt att frakturen inte går igenom en led eller är komplicerad bör den nu vara stabil, den bör vara färdigläkt om ytterligare en månad (med reservation för vad din ortoped förmedlat).

Lämplig konditionsaktivitet vid fotfrakturer är t ex simning eller bassängträning med Wet-Vest, vilket brukar organiseras via sjukgymnaster/fysioterapeut. Beroende på frakturens läge kan cykel/spinning också vara aktuellt. I Cross-Trainingmaskin kan man välja kroppsställning, vilket kan göra att aktiviteten är möjlig att genomföra.

Beroende av uppkomstmekanismer till frakturerna, din ålder och kön, bör man ha tänkt tanken på förekomst av benskörhet. Det utförs enkelt med DXA/DEXA-mätning och remiss för det kan man få via sin ortoped eller husläkare.