bygga muskler!

Fråga:

Hej!
Jag vill bygga upp min kropp och bli ordentligt vältränad. Tanken är att det onödiga underhudsfettet skall bort. Jag har börjat styrketräna 3ggr per vecka. Varje gång börjar jag med att cykla fort 30-40 min varefter jag går igenom ca 10 maskiner och gör 12*3 repetioner på varje med så hög belastning som jag kan lyfta. Jag gör också situps ett par ggr per vecka och har en välbalanserad kost med lite fett och rätt mängd protein och kolhydrat. Nu till min fråga! Min pojkvän påstår att denna träningsdos inte är tillräcklig för att skulptera om min kropp. Han säger att man måste göra typ 50*3 i repetionerna istället för 12*3. Kan jag få en fin och fast kropp av detta eller krävs det ännu mer? Dagen efter träning har jag sån träningsvärk så att jag knappt kan röra mig!
Tack för en bra sida!
anna

Svar:

Hej Anna!

Jag kan glädja dej med att din träningsdos redan nu är väl tilltagen i överkant. Jag tycker du ska separera cyklingen och styrketräningen till olika dagar, och träna maximalt 5 dagar per vecka. Om du tycker att du behöver förbränna mer fett kan du byta ut något eller några av styrkepassen mot cykling en tid. En bra tumregel för styrketräningen är att träna igenom kroppen maximalt 1 gång per vecka. Om du tränar 2 styrkepass per vecka kan du således dela upp kroppen och träna hälften ena passet och den andra hälften nästa pass. Att ligga över 12 repetitioner per set lönar sig inte om man vill bygga upp styrkan. Det viktigaste med styrketräningen är att du utför övningarna rätt. Kvalité skall sättas före kvantitet. I cyklingspassen kan du dra ner på intensiteten, så att du ligger på ca 60-70 % av din maximala puls, vilket inte är särskilt ”hård” träning. Cykla inte längre än en timme. Risken är att du tröttnar på din hårt upplagda träning, och både på kort och lång sikt får dålig effekt.

Om du gör som jag föreslår kommer du inte att bli utsliten eller övertränad, vilket du riskerar just nu. Din pojkvän har således uppfattat träningen annorlunda än jag. Kom också ihåg att det tar relativt lång tid att få bestående effekter på kroppssammansättningen.