Bygga Muskler

Fråga:

Hejhej! Jag skulle vilja fråga en sak, jag är 13 år och är 176 cm lång. Jag går på gymm varanan dag vilket innebär att jag går 2 ggr i veckan på gymm. Sen så spelar jag fotboll fredag och lördag och jag vill bygga muskler, på vilket sätt gör jag det effektivaste på gymm? Vad ska jag tänka på när jag tränar och vilka saker ska jag använda? Skulle vara snällt om du också kan berätta vad som är bäst att äta när man tränar och så.

Tack på förhand MVH

Svar:

När man börjar med styrketräning är det jätteviktigt att man tränar rätt från början. Felaktigt inlärda rörelser är svåra att korrigera i efterhand, och det är slöseri med energi och tid att träna fel. För att träna rätt behöver du rätt instruktion av någon som kan det. På de flesta gym finns tränare som man för en ganska låg summa kan hyra in för instruktion. Om du tränar i Stockholm kan man t ex vända sej till PT-konsulterna (www.ptkonsulterna.se) som är duktiga och seriösa.
När det gäller rätt mat är det viktigt att få i sej tillräckligt med energi när man styrketränar. Det får men genom vanlig husmanskost. Du behöver lära dej lite mer om vad det innebär, så att du inte går i fällan att köpa dyra kosttillskott ( t ex protein) för att få i dej det du behöver. Visst kan man komplettera kosten med protein i kosttillskott, men om maten har så låg kvalitet att man måste kompensera den är det viktigare att se till att den vanliga maten är fullvärdig. Först vid mycket krävande nivåer när man tränar mycket och hårt kan man ha någon nytta av att lägga till proteintillskott, förutsatt att den vanliga maten man äter är fullvärdig. Men du behöver lära dej mer om kost så att du vet vad som är bra i din situation. Även för det brukar jag hänvisa till de tränare som finns på de flesta seriösa gym och som oftast har en bra basutbilding för att ge konkreta råd.