Cortisolnivå.

Fråga:

Om man skulle ha en för hög nivå av cortisol ikroppen,som inte är bra när det gäller att få en bra återhämtning i kroppen från bl.a styrketräning. Vad skulle du/ni rekomendera för åtgärd för att man skulle få en bra nivå?? Har läst en del på nätet om lite olika preparat man kan äta för att hålla ner cortisolnivån ikroppen bl.a 7-keto ,Är det bra allternativ ?? Vad kan man göra för att kolla upp nivån av cortisol ,ska man kontakta läkare ??
M,v,H
KoJ

Svar:

Kortisol är kroppens eget kortison, och producerar i binjurarna när du utsätts för stress av olika slag, såsom t ex träning. Kortisol (K) hjälper till i läkningsprocessen, och tjänar praktiskt som indikator på hur mycket stress man utsatts för. Det är därför ur fysiologisk synvinkel ingen bra idé att eliminera K med hjälp av olika ämnen, främst eftersom det inte eliminerar orsaken till kortisolpåslaget. 
Att bedöma K i plasma/serum eller urin kräver stor kunskap om bakomliggande processer – det varierar även av andra orsaker än stress och har en avancerad dygnsrytmik. Att bestämma detta görs i sjukvård enbart om det finns misstanke om bakomliggande sjukdom, t ex vid seriös misstanke om överträningssyndrom eller tumörer.